El tempeh és un derivat de la soja. És un producte fermentat amb una textura particular, perquè es presenta compactat amb el llegum semi-triturat. Com altres derivats de la soja, cal una cocció prèvia d’uns 20 minuts per tal de fer-lo menys indigest i permetre que el cos pugui absorbir els nutrients que aporta.
Sempre m’havia disgustat força el tempeh, la seva textura grumosa i el seu aspecte no m’inspiraven gaires plats atractius.
Però a questa idea meva sobre el tempeh va canviar quan a l’escola de macrobiòtica ESMACA, vam fer unes hamburgueses delicioses amb tempeh.
Curiosament, quan vaig anar a comprar els ingredients per tal de fer-la a casa em va sorprendre que la venedora em comentés que el tempeh li feia aquesta mateixa basarda! Per això avui vull compartir aquesta senzilla i deliciosa recepta amb aquest producte que, em temo, és encara molt desconegut i poc apreciat.
2 blocs de tempeh, una ceba mitjana, 3 pastanagues, 1/2 pebrot vermell, 2 xampinyons o shitakii fresc, 2 alls, una cullerada de llavors de carbassa, 2 cullerades de tahina, pa ratllat, sal, soyu, pebre, orenga…
Desfem el tempeh i el coem al vapor uns 20 minuts. Tallem les verdures a daus molt petits i les sofregim amb poc oli i un pols de sal perquè perdin l’aigua, no han d’agafar gaire color.
Torrem lleugerament les llavors de carbassa i les piquem una mica.
Barregem bé tots els ingredients amb una forquilla, condimentem amb soyu i pebre i lliguem la massa amb la tahina i el pa ratllat, hem d’aconseguir una consistència que ens permeti modelar la massa i que mantingui la forma.
Hauria d’agafar una consistència semblant a la d’una mandonguilla
La podem deixar refredar per tal que agafi consistència i la puguem treballar millor. Ens espolsem les mans i la massa amb una mica més de pa ratllat i fem boles que aplanem per a donar la forma d’una hamburgesa.
Podem fer-les més petites o més grans, en funció de si serà un plat únic o el complement d’un plat amb més elements i guarnicions.
Les coem a la planxa amb poc oli, volta i volta, i servim.
Reblogged this on Celler-Adocse.