Sabó natural. La saponificació en fred

El sabó natural és suau per a la pell i respectuós amb el medi ambient perquè és biodegradable.
Ens ajuda a purificar l’organisme, neutralitzant toxines que eliminem a través de la pell.

La saponificació en fred és un procés que permet treballar amb temperatures baixes i preservar el màxim les propietats dels ingredients.

Un sabó comercial conté bàsicament greix d’animals bovins i components químics sintètics als quals se’ls extreu tota o una bona part de la glicerina, que es produeix durant el procés de saponificació, per a comercialitzar-la com a subproducte. La manca de glicerina, l’afegit de components químics i conservants provoca moltes vegades tibantor i picors a la pell. Els perfums sintètics son sovint responsables d’al·lèrgies cutànies.

DSCF6141

Si fabriquem els nostres sabons, podem seleccionar acuradament cada ingredient, utilitzar olis ecològics de primera premsada i evitar a les nostres fórmules els greixos animals i oli de palma, per a tenir un producte de qualitat i, a més a més, eco sostenible.

SABÓ BÀSIC D’OLIVA

Oli d’oliva produeix sabons molt suaus amb propietats regeneradores, emol·lients i condicionadors. El Sabó d’Oliva té un acabat molt natural no refinat, com un sabó d’abans. La seva textura fina i el color verdós és degut exclusivament a l’oli d’oliva. El podem utilitzar com a netejador facial per a les pells delicades, per a la dutxa o bany i també per a la cura del cabell.

  • 600gr d’oli d’oliva
  • 150gr d’oli de coco
  • 50gr de cera d’abella
  • 105g NaOH (hidròxid de sodi)
  • 270gr d’aigua destilada
  • Una cullerada de mel

Diluirem l’Hidròxid de sodi en l’aigua mineral.

SEMPRE TIREM L’NaOH DINS DE L’AIGUA, MAI AL REVÉS.

ATENCIÓ! BARREJAR AIGUA AMB NAOH GENERA MOLT CALOR I DESPRÈN GASOS, CAL FER-HO EN UN LLOC VENTILAT I AMB MOLTA CURA, L’HIDRÒXID DE SODI EN ESTAT PUR ÉS UNA BASE FORTA I CORROSIVA, EVITEU EL CONTACTE AMB LA PELL.

Esperarem una estona fins que es refredi (la calor de l’NaOH podria cremar els olis del sabó).

DSCF6053
Perles d’hidròxid de sodi (NaOH) pur, un ingredient essencial per a fer sabó natural

Desfarem la cera d’abella, escalfant-la al bany maria, incorporem l’oli de coco i una petita part de l’oli d’oliva, un cop estiguin tots els greixos desfets i barrejats, retirem del foc i afegim la resta de l’oli d’oliva. Deixarem que se temperi si notem que encara és tebi.

Quan les dues fases Olis i Aigua+NaOH estan a temperatura ambient, anem incorporant la fase aquosa sobre la oliosa, a poc a poc remenant amb un batedor de varetes.

DSCF6065

Observarem com canvia d’aspecte i de densitat, la barreja s’anirà espessint progressivament fins arribar a “punt de traça”, quan queda perfectament marcada la traça de l’estri amb el qual estem remenant.

DSCF6073
El temps que l’emulsió triga a arribar al punt de traça depèn molt dels olis que fem servir, pot ser que trigui 10 minuts o una hora.

Hem emulsionat l'oli amb la fase líquida, es produeix la reacció química de saponificación i arriba al punt de "traça"
Hem emulsionat l’oli amb la fase líquida, es produeix la reacció química de saponificación i arriba al punt de “traça”

En aquest moment podem afegir altres additius, com olis essencials, flors, fulles…
Ja podem emmotllar el sabó per tal que acabi el procés de saponificació i s’endureixi.

Per a emmotllar els sabons tenim un gran ventall de possibilitats, hi podem posar-hi tanta imaginació com vulguem: individuals, una peça gran que tallarem després, podem reciclar envasos com els brics…

DSCF6119
La silicona és una bona opción per a emmotllar els sabons

DSCF6128Entre 24h. i 48h. després de fer-lo, quan encara és prou tou per a no trencar-se però prou consistent per a no deformar-se, és el moment de tallar o desemmotllar els sabons.

Els sabons fets pel procés en fred, no es poden utilitzar immediatament després de fer-los perquè el seu pH és excessivament alt i procés de saponificació no s’ha acabat. El sabó necessita un temps de maduració que pot durar de 4 a 8 setmanes. En aquest temps el sabó s’acaba d’assecar i endurir, i neutralitza el seu pH fins a 7-7,4.

Passat aquest temps ja el podem gaudir.

Fotografies de Manel Úbeda

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s