Diuen que el sabó natural és originari de la ciutat siriana d’Alep. El sabó d’Alep fet a base d’oli d’oliva i oli de baies de llorer és reconegut en l’àmbit mundial per la seva qualitat, especialment recomanat per a pells sensibles i reactives.
Aquest és un sabó d’Alep enriquit amb fulles de romaní, pols de pinyol d’oliva i pètals de calèndula, com a suaus exfoliants que deixaran la nostra pell nodrida i lliure d’impureses.
Amb aquesta fórmula obtindrem un sabó d’Alep amb un 12% de baies de llorer i un sobre greixat de 10%.



Aquest sabó és ideal per a us diari i per a tots els tipus de pell. Especialment recomanable si teniu la pell sensible.
Cal seguir la fórmula i pesar cada ingredient amb precisió
305gr d’aigua destil·lada
105gr d’hidròxid de sodi
50gr d’oli de ricí
105gr de mantega de cacau
105gr d’oli de coco
425gr d’oli d’oliva
100gr d’oli de baies de llorer
2 cullerades de fulles de romaní
2 cullerades de pètals de calèndula
1 culleradeta de pinyol d’oliva micronitzat
50 gotes d’oli essencial de romaní
Diluirem amb cura l’hidròxid de sodi en l’aigua i deixem que es refredi.
ATENCIÓ! AQUESTA OPERACIÓ GENERA MOLT CALOR I DESPRÈN GASOS, CAL FER-HO EN UN LLOC VENTILAT I AMB MOLTA CURA, L’HIDRÒXID DE SODI EN ESTAT PUR ÉS UNA BASE FORTA I CORROSIU.

Desfarem la mantega de cacau i l’oli de coco amb una petita part de l’oli d’oliva, al bany maria. Un cop desfet afegirem a resta d’olis menys el de llorer. L’oli de baies de llorer l’afegirem més endavant, a la traça, per tal de protegir-lo de l’hidròxid de sodi.

Farem l’emulsió tal i com com s’explica en el post dedicat a la saponificació en fred.
Quan l’emulsió arribi al punt de traça, incorporarem l’oli de baies de llorer, i tot seguit els sòlids vegetals.

Ho barregem bé i ja podem emmotllar els sabons.
Podem decorar-los amb fulles de romaní i flors de calèndula.

A les 24h ja estaran prou durs per a desemmotllar-los i aplicar el segell.
Recordem que cal esperar un mínim de 4-8 setmanes per poder fer-lo servir.
Tradicionalment el sabó pur d’Alep, fet exclusivament amb oli d’oliva i oli de baies de llorer, té una curació molt més llarga, d’entre 9 mesos i un any.
Fotografies de Manel Úbeda