Consells Macrobiòtics per a la Primavera

Segons la medicina tradicional xinesa, la primavera correspon a l’element FUSTA, una etapa de transició des de l’hivern(element AIGUA), l’etapa més yin de l’any, cap a l’estiu (L’element FOC), l’època de més calor i més yang.

5Elements copia

És un moment de canvi d’energia important i convé anar adaptant la dieta de forma progressiva, el més recomanable és iniciar el canvi 20 dies abans de l’inici de l’estació, el 20 de març.

Això ens ajudarà a mantenir la nostra energia, i a sentir-nos més centrats davant els canvis energètics i climàtics que acompanyen a la Primavera.

Consells generals

  • Començar a prendre aliments més yin
  • És interessant preparar un plat ordenat, on els diferents elements d’un àpat estiguin agrupats: cereal, llegum, verdura, guarniment …
  • En el plat és important que hi hagi colorit i que estiguin presents i equilibrats els cinc sabors: dolç, salat, amarg, picant i àcid

Estils de cocció

  • Elaborar els àpats amb coccions més curtes i amb menys pressió (sense tapa o 1/2 tapa)
  • Saltejats, wok
, escaldat
, vapor
  • Reservar les coccions més llargues per quan necessitem més vitalitat: forn, olla de pressió, guisats…

Cereals

  • Reduïm el consum de blat sarraí (cereal molt d’hivern, s’escalfa molt, podem prendre-ho en qualsevol moment que sentim necessitat d’escalfar el cos)
  • Menjarem mill i ho combinem amb arròs integral, que ens ajudarà a regular la humitat interna .
  • Més endavant introduirem l’ordi, cereal molt més refrescant.
  • Tenir sempre cereal cuinat a la nevera, per incorporar al menjar: sopes, saltats …

Llegums

  • Deixem els llegums d’hivern, azukis, mongetes …
  • Podem prendre llegums com cigrons, llenties vermelles, llenties verdes: incorporar-los a saltats o també podem fer patés com l’hummus

Verdures

  • Canviar progressivament les verdures d’hivern (arrels i tubercles): carabassa, nap, col …
  • Començar a consumir més fulles verdes: xicoira, ruca, enciam, pèsols, alls tendres, carabassó …
  • Encara és aviat per prendre amanides crues, és millor combinar algunes fulles d’amanida crua amb aliments escaldats, bullits o fermentats: raves o pastanaga escaldada , col premsada, pickles
  • Podem preparar amanides variades, amb llegums o cereals i combinar verdures crues amb verdures lleugerament cuinades

Sopa de miso

  • Comencem a reduir el seu consum, incorporant verdures de l’estació.
  • Farem servir miso d’ordi (Mugi miso, que és més fresc) , entrada la primavera barrejarem Mugi miso amb miso blanc (shiro miso), per alleugerir i refrescar encara més.

Fruita

  • 
No prendre molta fruita crua ni fruita tropical
  • Compota de poma, amb condiment més refrescant: llimona, taronja, en lloc de gingebre
  • Podem començar a prendre fruites de temporada com les maduixes, millor en compota, que crues, i mai fredes de la nevera.

Condiments

  • Es poden usar herbes fresques com la menta o l’alfàbrega per donar sabor als plats
  • També podem utilitzar llimona per preparar vinagretes, en petites quantitats la llimona és remineralitzant.
  • 
Líquids
  • En aquesta època comença a fer calor i pot sentir-se més necessitat de beure
  • Beure en excés pot desmineralitzar-nos, per això és important fer bons amaniments per als àpats , que continguin els 5 sabors, però procurant no abusar del salat.
  • L’àcid és el sabor de la primavera, podem aprofitar el gust agre-dolç per refrescar i relaxar.
  • L’àcid i l’amarg són sabors que treuen la set.
  • No prendre begudes fredes, ja que poden debilitar el nostre sistema digestiu, millor un te bancha tebi.

La Primavera està relacionada directament amb el fetge, per tant en aquesta època hem de cuidar especialment aquest òrgan.Pdem prendre algun caprici dolç (sense sucre) de tant en tant, condiments agre-dolços per als nostres plats, evitem els aliments molt eixuts com el pa i, sobretot, procurem no enfadar-nos. El vostre fetge us ho agrairà!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s