Tonglen: la llavor de la compassió

Tonglen, és una pràctica budista mil·lenària, i la podem traduir com “donar i rebre”
.

Tonglen es practica per generar compassió per un mateix, davant dels nostres temors i patiments i obre el nostre cor als bloqueigs que no ens deixen connectar amb la nostra naturalesa. Al superar les pors que ens bloquegen, descobrirem una nova manera de relacionar-nos amb nosaltres mateixos i amb allò que ens genera patiment i estres, sense jutjar-nos i sense jutjar les nostres emocions.

© Manel Úbeda
© Manel Úbeda

Per connectar amb el nostre cor, Tonglen ens ensenya a connectar amb el nostre patiment, deixant d’emmascarar-lo o negar-lo. Respirem amb la ment i amb el cor i ens connectem amb tot allò que ens genera patiment, i segurament ens adonarem que està íntimament relacionat amb la por.Considerem que les llavors de la compassió: la confiança, la relaxació, i la capacitat de desenvolupar la força interior, es planten en els camps de les nostres neurosis, les nostres pors i de tot allò que vivim com a negatiu.

Practiquem Tonglen per reconèixer els nostres sentiments com a qualitats i després permetre que es transformin, sense haver d’emprendre un llarg viatge cap al sofriment.

  • Ens asseurem còmodament i comencem a prendre consciència de nosaltres, respirant lentament i rítmicament
.
  • Ens enfoquem en un sentiment desagradable, un temor o un dolor que arrosseguem. Potser instintivament intentarem apartar-lo, o resistir-nos per no haver d’enfrontar-lo. Però mirarem d’observar-lo respirar el nostre malestar. No el jutjarem ni ens jutjarem.
  • Aquest sentiment potser ens ha provocat preocupació, estres, insomni… Mirem de repassar mentalment la nostra vivència i comencem a acollir aquesta part de nosaltres que ha patit i encara pateix per aquest sentiment.
  • Portem les nostres mans al cor i inspirem aquest sentiment, profundament. Podem imaginar que és un núvol de tempesta o un fum negre i dens. L’inspirem i visualitzem com baixa fins al nostre pit i allí es transforma amb el foc del nostre cor.
  • Després expirem aquest aire. El visualitzem transformat en una llum blanca, i en un gest d’alliberament i generositat, exhalem i oferim el millor que tenim dins nostre, a nosaltres mateixos o a aquells que ens han infligit dolor.
  • Seguim donant i rebent una estona que ens sigui confortable i, a poc a poc, anem aprofundint en la nostra pràctica.

La pràctica de Tonglen en permet fer les paus amb les nostres emocions difícils i conviure amb elles quan apareixen. En obrir el nostre cor sorgeix la compassió, cap a nosaltres mateixos i també cap als altres.

És una pràctica simple però de molta intensitat i por resultar esgotadora perquè allibera moltes emocions retingudes, cal incrementar progressivament el temps de meditació.

 

Una resposta a “Tonglen: la llavor de la compassió

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s