Parlem de la Medicina Tradicional Xinesa

La Medicina Tradicional Xinesa o MTX és un sistema mèdic complet. Tan antiga com la cultura xinesa, te més de 4.000 anys d’història, però està en evolució constant.

La Medicina Tradicional Xinesa és el resultat d’un pensament crític, observació i experiència.
Tot i que els objectius finals de la MTX són els mateixos que els de la medicina occidental, preservar i recuperar la salut, els seus fonaments diagnòstics i les seves eines terapèutiques la fan diferent i independent.
És holística, es basa en la idea que la part no pot comprendre sense la seva relació amb la totalitat. Treballa sobre l’equilibri i l’harmonia. Matèria, ment, energia i esperit es consideren i es tracten juntes.
El diagnòstic no es basa només en els símptomes. Quan valorem una síndrome, a més de la causa, el mecanisme, la ubicació i naturalesa de la malaltia s’avalua també l’equilibri entre el factor patogen i el factor defensiu del cos.
Persones amb la mateixa malaltia poden ser tractades de manera diferent i malalties diferents, causades per un mateix síndrome són tractats de manera similar.
Eines Terapèutiques de la MTC

acupuntura_Nuri
Acupuntura

Consisteix en l’estimulació amb agulles de punts específics en el cos segons la teoria dels meridians energètics.
Els meridians són canals pels quals circula el QI i la sang per tot el cos, portant nutrició i força.
Els meridians connecten l’exterior amb l’interior del cos. Manipulant punts concrets amb les agulles d’acupuntura, podem modificar estats interns: nerviosisme, dolors, retencions de líquids, migranyes, males digestions, problemes ginecologics i urogenitals….

La idea bàsica és que la inserció d’agulles en punts situats al llarg dels meridians pot restablir l’equilibri en el cos.

Fitoteràpia xinesa

És la teràpia a través de les plantes, encara que al nostre país no és tan popular com l’acupuntura, és la principal modalitat dins de la medicina tradicional xinesa.
Es classifiquen les plantes de manera molt peculiar, bàsicament en dos grans grups:

  1. Segons la seva naturalesa: freda, fresca, calent, tebi, neutra
  2. Segons el seu sabor: picant, dolç, agre, amarg, salat, sense sabor

Una altra característica particular de la fitoteràpia xinesa és que al contrari que altres medicines a base de plantes occidentals, que solen administrar les herbes per separat o combinades en fórmules d’herbes amb la mateixa funció, les prescripcions xineses poques vegades contenen una sola herba, es trien diverses herbes ( de quatre a vint) per crear una fórmula específica, combinant segons naturalesa i sabor.

Farmacopea
Dietètica xinesa

Les classificacions dels aliments en dietoteràpia xinesa són gairebé les mateixes que la fitoteràpia. Cada aliment té un gust específic que no sempre coincideix amb el seu sabor real.
Els cinc sabors són:

  • àcid
  • amarg
  • picant
  • salat
  • dolç
  • neutre.

Cada sabor té un efecte específic sobre un òrgan.
Segons la seva naturalesa: un aliment té la seva pròpia capacitat de produir temperatura:

  • Aliment Yin naturalesa freda
  • Yang calenta
  • Neutres equilibrats
  • Frescos entre freds i neutres
  • Temperats entre calent i neutre.

La Medicina Xina no només considera el que es menja, sinó també com es menja.

L’energina que ens aporta un aliment pot canviar molt en funció de com el cuinem, a més temperatura de cocció més Yang (més calent) será l’aliment, mentre que les coccions més breus i atemperatures més baixes feran l’aliment més refrescant, més Yin.

Tècniques relacionades amb la Medicina Tradicional Xinesa:
Acupuntura, Farmacopea Xinesa, Moxibustió, Ventoses, Auriculoteràpia, Tuina, Qi Gong, Respiració, Tai Chi, Dietoteràpia Energètica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s